"In het karate heeft de vergrijzing toegeslagen. Mijn generatie heeft zich altijd bezig gehouden met wedstrijden doen. Het gevolg: we zijn de generatie verloren die onder ons zit. De nieuwe gezichten, van zeventien tot dertig jaar. We zijn allemaal grijs en oud aan het worden. Vijftigers, zestigers."

"Kijk, de nieuwe jeugd is er wel, dat zijn kinderen van acht jaar tot twaalf, veertien jaar. Daar staan de sportscholen vol mee. Dat komt ook door het schoolkarate, daarmee komen we op de lagere scholen. Maar de leeftijden daarboven? Waar zijn ze? Zeg jij het maar. Ik weet het niet. Zijn ze gaan kickboksen? Vonden ze het karate oubollig?
Zijn ze getrouwd? Vroeger hadden we in die categorie hier wel zestig vechters rondlopen en nu zijn dat er nog zo'n zes. Ik zie dat bij meer karatescholen. Overal is er in het karate een tekort aan volwassenen, behalve bij Rob Pepels in Limburg, daar staat het gek genoeg vol."

"Het betekent dat er op korte termijn een probleem ontstaat bij wedstrijden. Er zijn gewoon te weinig karateka's voor een goede matching."

"Eind oktober 2015 waren we bij de sportschool van Jan Vleesenbeek (Dordrecht), de oud-leraar van Peter Smit. Een mooi toernooi met een prima mat. Maar: een páár vechters. Het niveau was goed. Alleen de spoeling is te dun. En dan was er in diezelfde tijd het BKO toernooi in Rusland, dan gingen veel jongens heen en die zitten niet hier. Dus dan zie je heel snel tekorten komen.
Straks in 2016 hebben we het NK in Rotterdam, daar doen alle bonden aan mee. Ik ben nu al benieuwd wie er komen en met wie."

"Waar zijn die gastjes met een ruwe bolster en een blanke pit? Er is een gat onder onze generatie. We kunnen alle kennis en kunde van de wereld in huis hebben, maar als er niemand is om dat aan door te geven, houdt het op.
Als iemand van 20 jaar binnenkomt, dan kun je er nog leuke dingen mee doen. Als die binnenkomt."

"Misschien ligt het aan ons. Wat moeten we nog meer doen dan we nu al doen om mensen te krijgen? Je kunt ze niet aan de hand meenemen. Laatst was hier een jonge vechter die zegt, het is zo'n hoge drempel om over te gaan. Dat is mooi. Dan ben je goed door de eerste selecte heengekomen.
"In het oostblok zit die generatie wel, maar daar lopen ze weer vijftien jaar achter op ons met de ontwikkelingen in de sport. Daar zijn ze net over de K1 hype heen."

"Moeten we advertenties op het raam plakken en reclamemaken? Dan kom je gauw in Amerikaanse toestanden terecht. Ik heb pas in Amerika gezien waar dat toe leidt. Mensen met dollartekens in de ogen. Ik ben de laatste die zegt dat er geen geld verdiend mag worden. Als het je lukt, prima. Daar staat het geld op de hoogste plaats. Bij ons de sport. En dan ziet de wereld er heel anders uit."