"Na New York kwam dus Papendrecht. We gingen naar het open NK Kyokushin met vier karateka's en kwamen met de eerste en tweede plaats terug. Er was een goede opkomst van het publiek, zo'n vijfhonderd man schat ik. Veel jonge mensen, daar moeten we het van hebben voor de toekomst van de sport. Het was leuk. Netjes en goed geregeld. Op een paar dingetjes na."

"Er liep een idioot met een microfoon rond die iedereen voorstelde aan het publiek. Maar niet Sem Schilt, terwijl al die jonge mensen hem kennen. Roep even zijn naam om zodat Schilt zijn hand opsteekt. Mij zijn ze in Papendrecht bijna vergeten. Met een negende dangraad ben ik een Pipo de Clown. Voorstellen vonden ze niet nodig. Die jonge gastjes weten allemaal wie Sem Schilt is. Geef hem een schouderklopje. Zet hem even in het zonnetje. Laat zijn naam aan het publiek horen, in plaats van iemand die je als man met de microfoon  toevallig kent."

"Goed was zonder meer dat er ook andere bonden waren. De mensen uit het veld zijn allemaal wat ouder geworden, en de meesten zijn wat wijzer. We kunnen samenwerken. In mei volgend jaar komt er een gezamenlijk NK voor het kyokushin. Er doen al zo'n twintig, vijfentwintig bonden en bondjes mee. Het is open, dus iedereen kan meedoen zolang je je aan de kyokushin regels houdt."

"Daarover heb ik me verbaasd in Papendrecht. Het scheidsrechterscorps was gewoon goed. Cor Mol heeft zijn best gedaan. Maar de bobo's moeten geen nieuwe regeltjes gaan verzinnen. Wat was het geval. Loek Hollander en zijn vrienden waren in Rusland geweest. Daar hadden ze gehoord dat Oyama ooit had gezegd dat je een vechter niet mag aanraken als hij KO is. Dat gingen ze napraten in Papendrecht. Ik dacht er het mijne van. Dat ze oud worden. Seniel. Daarom gaan ze regeltjes verzinnen om belangrijk te blijven. Het was een open toernooi, dus elke vechtsporter brengt zijn of haar eigen traditie mee. Taekwondo groet anders dan kyokushin. Moet je dat bestraffen? Nee. Want het is open. Straks is het verboden te lachen omdat Oyama dat niet wilde. Of je mag alleen met je rechterbeen naar voren lopen. Mafketelregels zijn het. En daar marcheren ze dan achterna."

"Verder was het toernooi goed. Veel oude bekenden gezien, dat was leuk. Mooi te horen dat ze de IBK website waarderen. We hebben nu ook een eigen tijdschrift. Het ziet er gelikt uit, dankzij Rob Pepels. Dat is net een KGB'er, hij vindt overal informatie. En dat zet hij dan meteen online."