Van die nutteloze regeltjes

Written by Vilan van de Loo on .

"Dit jaar hebben we iets anders op het toernooi. Een Brazilian jiu-jitsu-partij. Uit Italië komt Ivan Tommasetti, hij staat tegen een jongen van Team Schreiber uit Wormer. Dus dat wordt wat. Ivan doet niet alleen BJJ, maar ook MMA, judo, sambo, noem maar op, en op hoog niveau ook. De partij begint precies om drie uur. Wie er niet tegen kan, kan dan even een broodje kroket gaan eten.

De dag ervoor geeft Ivan bij ons een seminar. Duncan Smit regelt dat, dus bij hem kan je je aanmelden. Dat kost geloof ik 20 euro, dus als er twintig komen, dan heeft Ivan zijn ticket er al uit. We houden het wel betaalbaar." 
 
"De OECKK is open, dus iedereen is welkom. Maar niet iedereen durft. We hebben een ring, en daar kun je niet zo gemakkelijk uit weglopen als van een mat. Eromheen zitten drie scheidsrechters. Cor Mol met zijn scheidsrechters zijn daarbij. Je moet bij ons zèlf planken breken. Wat wij doen is old skool, met dank aan het Japanse erfgoed van Mas Oyama. 
De aanmeldingen lopen netjes binnen. Polen, Italië, Hongarije - en meer. Maar dat ga ik niet opsommen. Ik zie op 16 maart wel wie er verschijnen en wie niet. Als ik zeg dat Jantje uit Roemenië komt, en Jantje meldt zich de dag ervoor af, dan zijn er altijd mensen die klagen dat Jantje er niet is. Daar heb ik geen zin in. Hoeveel mensen er ook zijn of niet zijn, we maken er gewoon een goed toernooi van. Al komen er tien. We doen wat we altijd doen. En verder hoeven we er van te voren geen uitgebreide beschouwingen aan te wijden. Daar zie ik het nut niet van in." 
 
"Een tijdje geleden kreeg ik een mail van Art Davie. Dat is de man die in het begin bij de UFC betrokken was. Wat wil het geval, hij brengt deze zomer daarover een boek uit. Dat gaat hij groots aanpakken want het is een Amerikaan. Hij organiseert in Las Vegas een reünie van alle vechters uit de eerste UFC. Dat gaat dagen duren. Dus Duncan en ik gaan deze zomer erheen. We denken erover eerst een seminar te geven bij LA Boxing van Sean McCully, hem ken ik nog uit mijn pro-wrestling tijd. Daarna gaan we door naar Las Vegas en dan kunnen we op het gala van Davie vier dagen lang onze vechters promoten. Je weet nooit wat daar uit voortkomt."
 
"Ik heb met verbazing geluisterd naar het gekakel over de Olympische schaatsers en het geld. Want hoe zit het, ze kregen een envelop met vijftienduizend euro, als ze brons wonnen. Zilver twintigduizend, goud is weer vijfduizend mee. Als ze wonnen, tenminste. 
In Rusland krijgt elke deelnemer een miljoen en een Mercedes. Kijk, zo kan het ook.
Bij Flauw en Witteman aan tafel kreeg je die discussie over het geld. Altijd weer over dat geld, vraag liever hoe het kan dat die schaatsers van ons zo goed zijn. Voor voetballers is het beter geregeld. Daarvan gaat een deel van het salaris in een pensioenpotje. Zegt die judoka Henk Grol terecht: trek het door naar alle sporters. 
 
Let wel, dat geld komt niet van de staat, maar van het NOC'NSF. Het is een fooi. Ik denk dat die bobo's bij elkaar veel meer geld kosten.
 
Waarom geef je de Nederlandse schaatsers geen miljoen? Reken mee. Ze hebben zich dus vier jaar het leplazerus getraind, om één honderdste seconde sneller te kunnen zijn dan elke Piet Paaltjes uit Rusland. Dat is dan 250.000 per jaar.  Daarvoor hebben ze nog eens tien jaar getraind om bij het team te kunnen komen. 
En na de Spelen? Dan moeten ze zelf wat geld zien te verdienen met reclamefilmpjes. Sven Kramer kun je overal in neerzetten, die ziet er goed uit. Over de anderen heb ik mijn twijfels. Zo gaat Nederland dus om met topsporters. Het is een hoop geld, vijftienduizend, dat weet ik, maar reken dat bedrag eens om over al die jaren die ze aan hun sport hebben besteed. Wat hebben ze dan eigenlijk per jaar verdiend? Een bankier steelt dat in een kwartiertje."
 
"Het project Schoolkarate.nl groeit nog steeds door. Mooi, het is een goed project. Nu nog wat verstandiger de regels hanteren.
In april gaat er in Den Haag Mariahoeve een Kamakura vestiging open. Frank van Eindhoven gaat het daar doen, die doet al honderd jaar kyokushinkai karate bij me. Hij meldde zich nog voor de opening van Mariahoeve aan bij Schoolkarate.nl. En hij mailde dat hij nu nog de bruine band had maar op ons zomerkamp examen gaat doen voor de zwarte band. Eerlijk, zoals het is. Krijgt hij bericht terug dat hij nu nog niet kan meedoen, omdat hij geen zwarte band heeft. Van zulke nutteloze regeltjes word ik zo moe. Moet ik dan al die certificaatjes voor de schoolkinderen op mijn naam gaan aanvragen en moet Frank het dan na zijn examen opnieuw doen? 
Leuk is dat hij binnenkort een paar honderd kinderen op school karate gaat geven. Die school meldde zich niet aan via Schoolkarate.nl. Ze hadden de flyer van Frank voor de opening in Mariahoeve gezien en ze belden hem meteen op. Het is geen Schoolkarate. Het is karate op school. Alle kindertjes zitten hopelijk straks op de tribune bij de OECKK. Dat is de nieuwe generatie, die hoort er ook bij."