Allemaal slachtoffers

Written by Vilan van de Loo on .

"Bootcamp? Krav Maga, of drukpunten? Het is helemaal niks. Allemaal tai bo-achtige hypes. Het is commerciële troep. Ze blijven verzinnen. In Amerika zijn er duizenden mensen die in drukpunten geloven. Het is een heel groot land, waar de domste mensen wonen die er bestaan. Kijk, als je met een meter pleister langs de deur gaat, is er altijd wel iemand die die meter koopt. En in Amerika zijn nou eenmaal veel deuren."


"Ik noem ze slachtoffers. Het zijn geen leden van zo'n organisatie of club. Lid ben je van een gerenommeerde sportschool die in een eeuwenoude traditie staat. Hier gaat het om clubjes die wat nieuws willen om commercieel meer slachtoffers te maken. Als die drukpunten-technieken zo goed zijn, waarom wint er dan nooit iemand een wedstrijd mee?"

"En trouwens, hoe moet je dat doen? Een kickbokser heeft handschoenen aan. En karate is zo hard en snel, je hebt geen tijd om bij iemand een drukpunt in zijn liezen of op zijn tenen te zoeken om hem KO te laten gaan. Als je op YouTube gaat kijken, zie je miljoenen meesters die heel goed zijn in die drukpunten. Misschien werkt het bij je vrouw. Als je niet goed afwast, kun je haar in de nek grijpen en daar drukken. Dan gaat ze harder afwassen."

"In de UFC heb ik het nog nooit gezien, en dat bestaat al 20 jaar. Ik weet dat het pijn doet als je op meridianen drukt, maar dan denk je eerder aan Chinese acupunctuur waarmee je iets kunt uitschakelen of activeren.  In vechtsport is het te ver gezocht. Dat het bestaat en dat mensen erin geloven, oké. Er zijn er ook genoeg die in Sinterklaas geloven."

"Iets nieuws erbij is goed. We zijn nooit uitgeleerd. Nooit iets zomaar aan de kant schuiven. Krav maga heb ik ook geprobeerd en als ervaringsdeskundige zeg ik: het is helemaal niks. Het is gericht op mensen die helemaal niks kunnen. Dan leer je een huisvrouw of iemand die niks kan uit te schakelen. In principe heb je dan aan een rechtse directe genoeg."

"Geen enkele vechtsport is all round. Iedereen doet tegenwoordig alles, dat vind ik heel goed. Je moet op maandag karate doen, op donderdag gaan boksen en op vrijdag sparren in discipline en zaterdag allround trainen. Maar je moet niet denken dat je op vrijdag dat van de maandag kunt doen. Blijf het onderscheid maken. Je basis moet je daarbij altijd in ere houden. Treed naar buiten als de karateman of kickbokser die je bent."

"Een karateman mag niet op het hoofd slaan. Op straat gaat misschien 95 procent van de aanvallen op het hoofd. Dan moet je dus iets bijleren, wil je daar goed uitkomen. Karate kun je het beste aanvullen met Muay Thai, boksen en Brazilian Jiu Jitsu. We zijn allemaal beperkt. De kunst is om één sport goed te beoefenen, en dat is om op maandag je eigen ding te doen. En op dinsdag weer wat anders, als je dat kan, wil en mag."

"Neem je de vechtsport serieus, dan moet je alles zelf onderzoeken. Ook die drukpunten, dan kun je zelf zien wat het is."