Zomerkamp in Porderone

Written by Vilan van de Loo on .

“Dit jaar zaten we met het IBK zomerkamp in Italië, in Porderone. Een andere locatie. In Hongarije komen we al meer dan tien jaar. We zijn als IBK een internationale organisatie en er zijn verschillende landen bij ons aangesloten, onder andere Italië. Waar we volgend jaar heen gaan, hebben we nog niet besloten. Italië beviel heel goed.”

“Dit jaar in de dojo van Andrea Stoppa. Die zit in een sporthal, een grote hal, die hij van de gemeente huurt. De sfeer van goed en iedereen heeft een hoop geleerd. Allemaal in hotels, eten op het terras, bbq, op één dag na de hele tijd goed weer gehad. Dus dat was in orde. Maar de volgende keer beginnen we eerder met de publiciteit. We hadden nu 95 mensen, en dat mag wel meer zijn. Wel was Engeland nu ook aanwezig. De IFK, International Foundation Kyokshin. Een week of wat later hielden zij hun eigen zomerkamp, ook in Porderone. Degenen die ook bij ons waren konden zo het verschil ontdekken tussen links rijden en rechts rijden.”

“Sensei Duncan Smit heeft trainingen in het grondwerk gegeven. En ook was er een Italiaanse kampioen die goed was in het benenwerk, die wilde zijn kunstje laten zien. De jongen doet UFC. Een sportieve jongen. Er was dus niet alleen karate in het zomerkamp. De IBK is internationaal en doet van alles. Het is wel 2013. Je kunt niet blijven hangen in het verleden waar je alleen één dingetje in de martial arts mocht doen. Waar de een eindigt, beginnen wij. Dat sluit goed aan. Er zijn er ook die afhaken. Maar als ze slim zijn, pakken ze het op. De ene discipline bijt de andere niet. Je kunt niet zaalvoetbal vergelijken met grasvoetbal. Als je het op niveau naar elkaar toe kunt brengen, is er helemaal geen probleem.”

“Tijdens het zomerkamp houden we de examens. Dit jaar waren het er dertig, vijfendertig. Er zaten geen zware band examens bij, maar Appie (Almer van der Leeden) van Kamakura is daar geslaagd voor zijn eerste kyu zwarte band. In principe kan hij eerste dan worden, dan is hij zwarte band. Dan moet hij examen doen op het IBK zomerkamp. Dus dat kan maar één keer per jaar. Breekt hij een week ervoor zijn been of overlijdt zijn moeder? Pech gehad. Dan moet hij een jaartje wachten.”

“Niet iedereen slaagt voor zijn of haar examen. Er zijn er die herexamen voor de techniek moesten doen. Dat is onder andere kata's lopen. Veel mensen vinden dat niet zo leuk, maar het hoort erbij. Je moet je kata's gewoon kennen. Op school leer je ook geschiedenis en dan moet je ook weten wanneer Willem de Zwijger dood ging, al wordt er de rest van je leven niet meer naar gevraagd. Als het nodig is, moet je het weten.”

“Of er bij Kamakura nog mee zwartebanders aankomen? Jawel. Maar dat duurt nog wel een paar jaartjes.”