“Cem Senol is vorig jaar kampioen geworden, eerst in Polen en de week erna won hij de Nederlandse kampioenschappen. We proberen overal aan mee te doen. Maar kampioen zijn, dat is een momentopname van een dag hoor. Morgen is er weer een ander kampioenschap en dan verliest hij misschien. Daarna is er een nieuwe kampioen en die verslaat hij dan misschien.”

“We werken hier samen naartoe, maar hij moet het meeste doen. Of nee, hij hoeft niks te doen, hij moet veel laten. Wat wij investeren in de trainingen, moet er op de dag van het gevecht uitkomen. Aan zijn instelling en motivatie ligt het bij hem niet, die zijn goed. Of het aan de kunde van de trainer ligt? Dat is een ander verhaal.”

“Wat ik hier doe, is het geheim van de smid. Als jij je hier aanmeld en je wil kampioen worden, dan kan dat op het niveau dat jij maximaal beheerst. Dat is misschien kampioen van de Beneluxtunnel, kampioen van Den Haag, of kampioen van de club. Maar Nederlands kampioen of wereldkampioen, dat ligt anders.”

“Je gaat dan trainen.  Alleen maar trainen. Trainen, trainen, trainen, trainen. Elke dag.
En dingen laten: leuke dingen, sociale contacten. Trainen. Dat is de investering om K1 kampioen te worden. Maar ga je flierefluiten en stappen, dan kun je dat de schuld geven als je het niet haalt. En als je het allemaal laat en je wordt geen kampioen, dan kun je niemand de schuld geven. Dan heb je alles gedaan wat in je vermogen lag.”

“Dat is de andere kant van de medaille. Want je wil toch kampioen worden? Kampioen worden is geen probleem. Kampioen blijven, daar gaat het om.”

“Talent is een handicap, want dan kun je maar één ding. Talent is meegenomen als je het zou hebben, maar je bent echt gehandicapt. Cem heeft geen talent, maar wel doorzettingsvermogen, dus hij moet zo hard werken om iets onder de knie te krijgen. Dus wat hij aanleert, dat leert hij meteen goed aan. Als je iemand zonder talent iets aanleert, blijft dat heel lang goed hangen. Talent? Je pakt het gemakkelijk op en je bent even snel weer vergeten. Het wordt te gemakkelijk met talent.”

“Met nul talent moet je zó hard werken om iets onder de knie te krijgen, dan moet je je zó inzetten, geestelijk en lichamelijk, dat zijn facetten die onder meer bepalen of je kampioen wordt.”