Osu zeggen

Written by Vilan van de Loo on .

"Karatemensen komen uit alle lagen van de bevolking. Chirurgen, bankdirecteuren, advocaten en ook bankrovers. Je kunt niet zeggen: het is alleen maar tuig dat wil vechten. Bij karate is dat ook zo. Wij hebben budo."
"Dat gaan we niet uitleggen. Wat dat is, moet je zelf ontdekken in de praktijk. Je zegt "osu" in de klas. Je weet waar je plaats is en dat je net zo lang gaat werken tot je naast me mag staan. Daar, "kohai." (beginner)

"Budo bestaat ook buiten de school, maar dat onderscheid kunnen veel mensen moeilijk maken. Heel moeilijk. Er zijn er maar een paar die dat kunnen, en die komen dan ook ver. Als je me buiten "Geer" gaat noemen, dan snap je het niet. Je moet het onderscheid begrijpen, anders wordt het nooit wat met je leven."

"Je kunt wel een zwarte band halen zonder dat je een idee van budo hebt, maar dan zul je die moeten kopen. Bij ons op Kamakura gaat zoiets anders. Daar moet je elke graad verdienen. Iedereen. Ook Cem Senol, die drie keer Europees kampioen is en nu de groene band hoopt te halen. Hij loopt elke dag kata's. En hij is een echte budoman. Karate en budo horen bij elkaar. Het is niet en, het is niet of. Dit is het en niet anders."

"Als je dat niet begrijpt, haal je bij ons geen zwarte band. Je kunt beter een goede witte band zijn dan een slechte zwarte. Want iedereen kijkt naar je. Als je een fout maakt en je hebt een groene band, dan maakt het minder uit: "het is nog een groene band. Maar als je een zwarte band bent, moet je alles weten. Het is je rijbewijs. Dus moet je alles weten. En onthouden."

"Dat hou je op peil door elke dag te komen. Elke dag. Een stuk van je sociale leven moet je inleveren. Je moet alle kata's kennen. Lesgeven erin en weten waarom ze zijn zoals ze zijn. Een kata voordoen is geen probleem, dat is gewoon een patroontje lopen. Maar al die vragen van: "waarom is dit?" en "waarom is dat?" en "maar waarom doe je het niet zo?" Een gek kan meer vragen dan niet wijzen kunnen beantwoorden. En toch moet dat. Achter elke kata zit een filosofie. Die moet je kennen en kunnen uitleggen: waarom het zo is en niet anders. Dan krijgt het betekenis."

"Een maandje niet op de sportschool komen als zwartebander? Je moet zelf bepalen of dat kan. Het is jouw verantwoordelijkheid. Ben je dan budo? Nee. Je leven staat gewoon in het teken van het karate. Dat is niet zomaar even een beetje vechten. Er zijn er maar een paar die zo ver komen. De een doet het in tien jaar, de ander twintig en een ander in dertig jaar. Of veertig."