Sinterklaas bestaat niet

Written by Vilan van de Loo on .

"Bij Kamakura trainen 22 kinderen, een leuk clubje. Ze komen hier graag. Waarom? Omdat we duidelijkheid bieden. En veiligheid in de begeleiding. De kinderen leren bij ons kyokushin karate. Wij willen ze respect en discipline bijbrengen zoals wij het vroeger geleerd hebben."
"Maar dan komen de ouders met hun verhaal: dat hun kind niet te hanteren is. Dat is dan hun eigen schuld. Wij hebben nergens last van in de training. Dat komt omdat we grenzen stellen. Dan creëer je duidelijkheid. Wanneer je de meeste mensen veel te veel vrijheid geeft, dan krijg je een grote soapserie."

"Bij ons mogen de ouders ook niet mee in de oefenzaal (dojo) om te kijken. Dat geeft alleen maar last, voor ons en voor de kinderen. Ze leren hier karate en dat is een vechtsport. Daar betalen die ouders voor. Karate leer je door het te doen, en dan heb ik liever dat ze het hier leren voordat het te laat is en er op straat klappen vallen. Maar de ouders willen hun kind overal tegen beschermen. Dat is goed, maar zo leren ze nooit op eigen benen te staan. Zonde is dat."

"Bij ons krijgt een kind geen ruimte om vervelend te zijn. Kind niet te hanteren? Merken wij niets van. Kinderen worden kaal en dom geboren en dan moeten wij ze leren dat Sinterklaas niet bestaat."

"Dus als Jantje op karate zit, dan wordt hij thuis vanzelf beter te hanteren. Maar dat groeit heel langzaam. En dat komt niet door mij, maar door het karate. Dat is gewoon een goed spelletje. Net als judo. Net als alle andere vechtsporten. Alleen bij ons is het dan kyokushin karate, een extreme sport.
Extreem, dat wil zeggen: ze moeten tot hun grens gaan. Hun grens, en als dat is één keer opdrukken, dan gaan we kijken hoe één keer opdrukken eruit zien. Dan twee keer. Of het blijft bij één."

"Waar geen leiding is, daar wordt het een zootje. Er moet duidelijkheid zijn. Het is allemaal zo simpel."