IBK 4 - Alles volgens de regels

Written by Vilan van de Loo on .

"De IBK ging gewoon verder, na alle toestanden. Af en toe komen er mensen bij. En dan merken ze hoe wij werken."


"Een tijdje terug was ik bij Andrea Stoppa in Italië, om daar een seminar te geven. Drie klassen op één dag zodat ze aan het einde een kata kunnen lopen. Dat kan Stoppa ook uitleggen maar iedereen doet het net weer anders en soms valt het kwartje dan wel. Hij komt ook bij ons, om seminars te geven."

"Stoppa hadden ze bij Bluming zevende dan willen maken. Dat wilde hij niet. Hij zegt tegen mij: 'Ik ben pas 36 jaar, daar ben ik toch nog niet aan toe'. En ik zeg: 'Daar heb je gelijk in'. Daar is een bepaalde leeftijd aan verbonden en een bepaalde kyokushin ervaring. Dat heeft hij allemaal wel, maar of het genoeg is, dat ga ik niet in mijn eentje bepalen. Stoppa wilde zich bij ons aansluiten. Natuurlijk mag dat, maar daar ga ik niet alleen over. Dus ook hij moet dan naar het zomerkamp in Hongarije komen. Daar moet je je kunstje gaan vertonen zodat iedereen van de IBK kan zien of hij erbij past. Of niet".

"Dat Stoppa die graad weigert, vind ik een goed teken. Hij heeft het begrepen."

"Je moet je voor een dangraad blijven ontwikkelen. In het karate, en ook in het budo. Je kunt je nog op je 93ste jaar voor de Bond verdienstelijk maken, door je kennis over te brengen op nieuwe kareteka's of budaka's."

"Na Italië kwam ik in Polen voor een seminar bij Skierniewickie Stowarzyszenie. In Zambrow is dat. Ze hebben me tiende dan jiu jitsu gemaakt en gelukkig beheers ik dat, anders kun je zoiets niet aannemen. Het is een eregraad. Deze mensen hebben zoveel gedaan voor de vechtsport, niet voor het karate, maar voor de vechtsport, dat ze hiervoor erelid zijn geworden van de IBK. Dus als ze ergens komen, dan kan hij zijn eigen ding doen, maar dan komt hij daar wel als erelid van de IBK en zo krijgt het kyokushin ook aandacht. Het is een toegevoegde waarde. "

"Straks op het zomerkamp in Hongarije komt er een stevige kascontrole. Dat hoort bij ons. Twee mensen hebben zich aangeboden en pakken de boeken erbij. Alle bonnetjes. Waar is dat geld gebleven? Wat is er in gekomen? Waar is het, wat doet het? Alles volgens de regels."

"Een paar jonge kyokushin karateka's doen dat straks. We werken transparant."