Natuurlijk wisten we allemaal dat er iets ging veranderen, Bluming ook. Maar het duurde nog even."


"Na een jaartje of anderhalf kwam hij met Henk Kuipers op de proppen. Dat is een oud-leerling van mij. Bluming presenteerde hem als de nieuwe secretaris voor de Bond. Hartstikke leuk dat iemand vrijwilliger wil worden. Maar een secretaris moet gekozen worden door de ledenvergadering zodat het juiste poppetje op de juiste plaats komt. Ja, of zelf weggaan. Kuipers bood me tweeduizend euro per maand aan, mijn broer Nico kreeg dat ook en Bluming nog meer, want Bluming zei: "Hij wil de Bond sponsoren maar dan moet hij wel secretaris worden."

"Zo gaat het niet. Al geef je mij vijfduizend euro per week. De secretaris zou uit zichzelf officieel afstand moeten doen. Als hij wilde, tenminste. Die had zo lang voor niets voor de vereniging gewerkt, net zoals wij met ons allen voor niets werken voor de vereniging. Niemand wordt er bij de IBK uit gegooid, want die mensen doen al vrijwilligerswerk zolang de bond bestaat. Tenzij je steelt of met kinderporno bezig bent. Dus dat viel Bluming tegen."

"Toen had ik nog een gesprek met Bluming waarin ik zei: stort dat geld en die examengelden terug, want het is van de Bond, het is niet van jou, niet van mij, niet van Pietje of Klaasje. We zijn een vereniging, toch? Hij weigerde. Hij zei, als ik overlijd dan is alles voor jou, Geer. "

"Kortom, het was veel gepraat eromheen tot ik dacht, hier gaan we niet mee verder. Voor Bluming werd het dus wiebelen. En de IBK ging gewoon verder. De meeste leden bleven. Maar niet iedereen. De IBK bleef wat het was: de IBK, International Budokai."

"Wat Bluming over had? Henk Kuipers en zijn website waarop hij van alles zette. Kuipers kocht iedereen die te koop was. Wij deden daar niet aan. Wij wilden kwaliteit in het karate, recht door zee, een man een man een woord een woord. Als hij ons benaderde voor samenwerking zeiden we nee."

"Wanneer je bij hem op de website kijkt, zie je een lijst van mensen die nog nooit aan karate gedaan hebben. Maar die hebben dan wel een hoge dangraad. Bij Bluming kun je een zwarte band kopen, als je dat leuk vindt om te hebben. Zo verdient hij geld. Of hij zet je gewoon op zijn lijst, zoals Peter Aerts. Die heeft nog nooit van zijn leven karate gedaan. Veel mensen op die lijst weten niet eens dat ze gegradueerd zijn. Die moeten dat dan van iemand horen, als ze het al horen."

"En Bluming komt er mee weg, voorlopig. Het wordt gewoon steeds duidelijker wat hij doet. Hij zit nog in een tijdperk dat je in een boekje van alles kon schrijven en dat iedereen het dan geloofde. Maar internet is dodelijk: alle informatie is te controleren en te verifiëren. En al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel."