Not in my dojo

Written by Vilan van de Loo on .

#notinmydojo

In de vechtsport kun je tegenwoordig veel geld verdienen. Bij het laatste gevecht van Mayweather tegen McGregor ging er 400 miljoen naar de winnaar. Mohammed Ali kreeg in zijn toptijd misschien zo'n honderdduizend euro.
De UFC is nu een beursgerichte onderneming. Dat is leuk voor de vechters. Het is goed voor de sport. Het is een nieuwe basis voor de sport. Een enorme pr.

Nu lees ik dat er een speciale veteranenleague komt, met mannen die tien jaar niet gevochten hebben. Elke dag staat er wel weer iets over in de krant, dat twee oude gebakjes tegenover elkaar stonden.  Prima, die publiciteit. Zolang Bonjasky niet de illusie heeft dat hij Rico Verhoeven van zijn voetstuk kanen stoten. Over stoten gesproken... 7 stoten in 3 rondes, bekijk het op YouTube. Joh! Als je gestopt bent en geen aandacht meer krijgt, jammer! Alles gaat gewoon door of je bent de nieuwe Heintje Davids. Het moet geen circus worden. Laat Rico lekker vechten, hij is nu de nummer 1.

Het grote geld is tegenwoordig de basis in de vechtsport. Dat zie je ook aan Marcel S., karateleraar in Schiedam.

Op het  internet (http://www.schiedamsnieuws.nl/karateleraar-schiedam-misbruikte-pupil/) las ik dat  hij veroordeeld is voor het misbruik van een minderjarig kind (hier een screenshot) ( en hier de PDF). Toch heeft hij een karateschool geopend waar hij lesgeeft aan kinderen en minderjarigen. De ouders denken: hij huurt de zaal van de gemeente, hij heeft vast een bewijs van goed gedrag, dus het zal wel goed zijn. Die ouders weten verder van niets. Maar bij dezelfde gemeente waar hij een zaal huurt, had hij ontslagen moeten worden wegens dit smakeloze gedrag naar een minderjarig kind.

Er zijn nog steeds ouders die hun kinderen naar de school van Marcel S. brengen. Hij geeft ook yawara jiujitsu aan minderjarigen van zestien jaar en ouder.
Een misbruikt kind is voor het leven geruïneerd. We hebben het hier niet over een Berlusconi die iemand van 17 jaar bestelt en dat meisje liegt daar ze meerderjarig is. Het gaat hier om een meisje van 13-14 jaar, volgens de informatie van zijn advocaat N. Claassen van Stolk advocaten.

Wie waarschuwt de ouders in Nederland, in Schiedam?

Dat is pas gebeurd. Meneer R. zei er wat van. Marcel S. heeft hem toen wegens smaad aangeklaagd en vervolgens kon R. 250 euro aan hem betalen. Zo verdient Marcel S. dus ook aan de sport.

Zoiets zit mij helemaal niet lekker. Want kijk, die Marcel S. is een vechtsportmeneer. Een karatemeneer. De mensen die het weten van het misbruik, denken over alle andere karatemeneren dat ze misschien ook zo zijn. We moeten onze sport goed houden. Netjes. Of je nu doof bent of blind bent, ban deze gasten uit.

Het is mijn plicht en de plicht van elke andere vechtsporter om misbruik in de sport uit te bannen. Of je karate doet, judo, kickboksen, MMA of weer wat anders, maakt mij niet uit. In elke dojo van iedere vechtsport moet een kind veilig zijn. Je blijft van kinderen af. Zo simpel is het.
Misbruik in de sport moet afgelopen zijn. Niemand mag kunnen zeggen dat ze het niet wisten. Flikker op. Dit moet stoppen. Daarom noem ik namen en rugnummers. Er moet duidelijkheid zijn, te beginnen over Schiedam.

De ouders in Schiedam moeten gewaarschuwd worden. Via internet, met alle social media en websites die er zijn. Zo maken we het bekend en zo kunnen we die ouders waarschuwen.
Daarom zeg ik: verspreid deze waarschuwing. De man is veroordeeld. En een ieder die dat herhaalt, klaagt hij aan. Maar hoe meer mensen dit bericht liken en steunen en verspreiden, hoe moeilijker het voor hem wordt. Moet hij dan duizenden aanklagen? Moet de politie duizenden mensen gaan ophalen en daarover rapportjes schrijven?
"Henk was niet thuis."  Rapport. "Wanneer gaan we weer." Rapport. "Henk is er" Rapport. Dan 2,5 uur een gesprek op het politiebureau. Rapport. Advocaten komen erbij. Rapport.
Dat is onhaalbaar. De politie kan die uren beter  stoppen in het ophalen van kindermisbruikers en pedoseksuelen.

Dit moet ophouden. En daar moeten wij vechtsporters, van de martial arts, voor zorgen. Distantieer je van het misbruik van kinderen. Het mag niet gebeuren in mijn dojo, niet in de jouwe en niet in die van iemand anders.

Iedereen die dit bericht leest, moet het delen, liken en reageren. Print het uit en hang het op in je dojo. Zet het op de website van je school.  Schrijf er iets over op Twitter of wat je hebt. Je hebt de beweging van #metoo, dat vrouwen zich durven uitspreken. Wij moeten dat ook doen.

Je doet mee met #notinmydojo of niet. Als je niet meedoet val je in dezelfde categorie. Dan heb je in de vechtsport niks te zoeken.

#notinmydojo

Gerard Gordeau